zondag 7 september 2014

Aanbiedingsbrief bij rapport ' Nederland heeft een Zwitsers zakmes nodig' aan Staten Generaal



Den Haag, 4 september 2014

Nederland heeft een Zwitsers zakmes nodig
Geachte heer, mevrouw,

Coalition for Defense doet een indringend beroep op u om kennis te nemen van deze brief en het bijgevoegde rapport "Nederland heeft een Zwitsers zakmes nodig”.
Nederland heeft een Zwitsers zakmes nodig om haar veiligheid binnen het NAVO-verdragsgebied en de bescherming van de ‘sea lines of communication’ te waarborgen. Zoals uit het bijgaande rapport van de Coalition for Defense (CFD) blijkt, is de hiernavolgende prioriteitenlijst voor Nederland van vitaal belang:

Prioriteitenlijst Nederlandse krijgsmacht:
1. Verhogen van de digitale weerbaarheid (cyberspace/warfare)

2. Verhogen van de economische veiligheid

3. Flexibele afschrikking

4. Beveiliging Europa en haar periferie

Toelichting:

Ad 1: Ter bescherming van de vitale nationale infrastructuur en bedrijfsleven, in samenwerking met het
Ministerie van Veiligheid en Justitie, en ter bescherming van het eigen militaire optreden.

Ad 2: Inzet van de: 

· Koninklijke Marine rondom West- en Oost-Afrika (piraterij) en ter bescherming van de ‘sea lines of communication’ (internationale handelsbelangen);

· Koninklijke Luchtmacht boven Benelux luchtruim, i.s.m. de Kon. Belgische Luchtmacht, en elders met het oog op het vrij gebruik van het luchtruim;

· Koninklijke Landmacht ter bescherming van de nationale infrastructuur; buiten Nederland met het oog op de continuïteit van de globale economische en technologische stromen (NAVO- verdragsgebied en internationale rechtsorde).

Ad 3: Met het oog op het voorkomen van conflicten in Europa en haar periferie:

• Deelname/samenwerking van Koninklijke Marine met NAVO-bondgenoten in de wateren rond Europa.

• Consistente inzet van de Koninklijke Luchtmacht met NATO-bondgenoten (QRA) voor airpatrolling in de ‘air lines of communication’ boven Europa;

• Deelname en samenwerking met NAVO-bondgenoten van de Koninklijke Landmacht om een '2e Oekraïne' te voorkomen via krachtige maatregelen.

Ad 4: Met het oog op het vermijden van overloopeffecten van conflicten buiten Europa en om de
maatschappelijke veiligheid in Europa te verzekeren:

· de inzet van de gehele krijgsmacht i.s.m. NAVO-bondgenoten in Europa en op de geopolitieke breuklijnen in haar periferie: Oost-Europa, de Oost en Zuidflank van Europa: Midden-Oosten, (Noord) Afrika.

In het bijgaande rapport is ook aangegeven waarom en hoe onder de Nederlandse bevolking, parlement, opiniemakers, pers, decisionmakers en het Kabinet, draagvlak, bewustzijn en ondersteuning verworven dient te worden voor een geloofwaardige en krachtige Defensie conform de aangegane NAVO-verplichtingen, in het belang van Nederland en toekomstige generaties.

CFD (www.coalitionfordefense.com) is een onafhankelijke stichting, niet gebonden aan enige politieke partij of geloofsrichting, die zich inzet om het draagvlak voor Defensie te vergroten en Defensie weer ‘op de agenda’ te krijgen – in de politiek, onder de jeugd, de Nederlandse kiezers en onder opinieleiders. CFD komt op voor de belangen van de Nederlandse krijgsmacht in Nederland, en als bondgenoot/partner respectievelijk van NAVO en de Europese Unie. Een betrouwbaar, goed uitgerust en modern defensieapparaat is geen luxe, maar noodzaak. Wij hebben daardoor al ruim 70 jaar vrede in de EU en in ons eigen land.

CFD is een burgerinitiatief voortgekomen uit het feit dat de jarenlange bezuinigingen op het defensiebudget geleid hebben tot een krijgsmacht die niet of nauwelijks nog aan haar verplichtingen kan voldoen zoals gesteld in artikel 97 van de Grondwet. Daarbij gevoegd de almaar toenemende bedreigingen voor de veiligheid van Nederland en het NAVO-verdragsgebied in Europa en haar periferie, afgezien van bedreigingen voor de internationale handelsstromen; een veiligheid die van eminent belang is voor een handelsnatie als Nederland.

Onze huidige en toekomstige welvaart is afhankelijk van een zekere mate van stabiliteit en veiligheid in de landen waar Nederland wereldwijd handel mee drijft. Die stabiliteit en veiligheid staan nu onder druk en bedreigen de positie van het Koninkrijk der Nederlanden, als NAVO-bondgenoot, als medeoprichter van de EU, haar positie als 17e economische natie ter wereld, en haar positie aan de tafel van internationale fora als de G20, VN, NAVO en EU.

Met de hier genoemde prioriteitenlijst en het bijgevoegde rapport wil CFD de veiligheid van Nederland binnen het NAVO-verdragsgebied en de bescherming van de ‘sea lines of communication’ waarborgen. Coaliton for Defense ziet uw reactie met belangstelling tegemoet.

Hoogachtend,

Ton Welter,

Oprichter/directeur Coalition for Defense

Bijlage: Rapport: ' Nederland heeft een Zwitsers zakmes nodig '













Brief aan fractievoorzitters Eerste en Tweede Kamer alsmede voorzitters Vaste Kamercommissie Defensie




Den Haag, 4 september 2014


Geachte heer/mevrouw,

Graag verzoeken wij uw aandacht voor het navolgende.

Al geruime tijd bemerken wij dat er in brede kringen van onze samenleving een toenemende onrust bestaat vanwege de internationale politieke situatie in de wereld, met name zoals die zich ontwikkelt in Europa.
Deze onrust is al enige tijd voelbaar, en is door de oorlogshandelingen in Oost - Europa en het 
Midden- Oosten sterk toegenomen.
Men maakt zich zorgen en voelt zich onzeker. Het lijkt wel of de zekerheid van ons bestaan, onze externe veiligheid op zijn minst onder druk komt te staan. De kranten staan bol van onrustbarende artikelen, TV, Twitter en You Tube laten onverbloemd de verschrikkingen zien die dagelijks plaatshebben. Er wordt zelfs openlijk gewaarschuwd voor oorlog in Europa.
Ongetwijfeld zal het kabinet binnen de NAVO en de Europese Unie voeling houden met de bondgenoten, maar dit geschiedt over de hoofden van het publiek heen. De mensen wordt weinig houvast geboden. Inderdaad, de begroting van Defensie wordt met een klein bedrag verhoogd, maar dit kabinet heeft daar eerder al geld weggehaald en het vorige kabinet nog meer. Het is dus niet meer dan een klein en vooral symbolisch gebaar.
Met symbolen wordt geen tegenstander adequaat bestreden. Het gaat om inhoud.

Om Defensie te versterken zijn langjarige investeringen noodzakelijk en daarmee samenhangend goed geoefend personeel. Men kan in een jaar meer afbreken dan in vijf jaar kan worden opgebouwd. En precies dat is de afgelopen jaren gebeurd. Kennelijk voelt het kabinet niet de urgentie die de samenleving juist zo ongerust maakt.

Daarom doen wij een beroep op U, Tweede Kamer der Staten-Generaal, om de regering voor te gaan in het antwoorden op de stem vanuit het volk. De Coalition for Defense heeft getracht dit gevoel van onbehagen met deze brief aan u te verwoorden.

Bijgaand treft u de Aanbiedingsbrief aan bij ons rapport: ' Nederland heeft een Zwitsers zakmes nodig ' alsmede ons rapport. Wij beogen met dit rapport een maatschappelijke discussie op gang te brengen over de staat van onze veiligheid, extern zowel als intern. Wij nodigen u uit kennis te nemen van de inhoud en zo mogelijk dit rapport op uw agenda te zetten en deel uit te laten maken van uw beraadslagingen.

Wij zien uw reactie met belangstelling tegemoet,

hoogachtend,
Coalition for Defense,
Ton Welter

Oprichter en Directeur

Bijlagen : Aanbiedingsbrief

Rapport ' Nederland heeft een Zwitsers zakmes nodig '













woensdag 3 september 2014

De oorlog in de 21e eeuw

                                  
Al enige tijd zoemen er in de pers nieuwe buzzwords:

High Politics versus Low Politics, Soft Power versus Hard Power, 
Symmetrische oorlogsvoering versus a-Symmetrische oorlogsvoering, Value based versus Interest based en Information Operations.

Termen die wij in de 20e eeuw niet kenden, behoudens die van propaganda. Nieuwe begrippen die aantonen hoe complex en verweven onze geglobaliseerde wereld in de 21e eeuw is geworden, termen, die factoren benoemen welke (in) direct van invloed zijn op de vrede, veiligheid en stabiliteit in onze hedendaagse klein geworden wereld.
High Politics betreft de soevereiniteit en de veiligheid van de Staat, Defensie, en Inlichtingendiensten, Low Politics betreft het welzijn en de welvaart van de bevolking.
In democratieën werkt dit mechanisme als volgt: als er geen existentiële dreiging is, ligt de hoofdprioriteit op low politics, pas als er een existentiële dreiging is, wordt high politics de eerste prioriteit.
Dit mechanisme werkt fnuikend voor politici, immers het handhaven van de veiligheid van de Staat betreft hun eerste verantwoordelijkheid, deze wordt echter in tijden van betrekkelijke vrede ondergeschikt gemaakt aan low politics.

Het voeren van High Politics , nl. het waarborgen van de veiligheid van de Staat in al zijn facetten, was in de afgelopen decennia niet opportuun, er zou in Europa nooit meer oorlog komen, Defensie is geen populair thema, daar werf je geen stemmen mee. In een democratische samenleving is politieke macht gebaseerd op de meerderheid van de stemmen. Het waarborgen van de veiligheid van de Staat is een abstract begrip, koopkrachtverhoging is concreet, daar werf je wèl kiezers mee.
Deze fixatie van politici op het voeren van Low Politics heeft Europa gebracht in de machteloze en weerloze situatie waar zij nu in verkeert.
Europa dacht met zijn politiek van Soft Power dat in het verlengde ligt van low politics: het uitdragen van Europese normen en waarden, mensenrechten, homo-, en transgenderrechten, democratische en rechtstatelijke beginselen, een voorbeeld te kunnen stellen aan de wereld hoe vrede, welvaart en stabiliteit gerealiseerd kunnen worden, oorlog is niet van de 21e eeuw.
De harde realiteit van onze wereld hecht echter een minstens net zo groot belang aan Hard Power: verwerven van machtsposities in internationale fora, olie (energie) belangen, beheersing van internationale kapitaalstromen, om er maar een paar te noemen. Machtspolitiek is nooit weggeweest, 
in Europa heeft men zich er echter van afgewend, wij hebben verleerd hoe machtspolitiek te bedrijven.
De kunst van politiek bedrijven is een balans te vinden en te behouden tussen deze value based principes en interest based principes. In het algemeen rekent men de zgn. ' links ' georiënteerde politieke partijen value based principes toe, aan politieke partijen ter rechterzijde de interest based principes. Natuurlijk is dit een zwart wit beeld, echter, gezien de politieke oriëntatie van deze politieke partijen worden deze principes door ieder van hun verschillend gewogen, alle partijen worstelen met het vinden van de juiste balans.
Helaas heeft Europa zich teveel laten leiden door deze value based principes, hoewel deze ook veelal slechts met de mond beleden werden als economische belangen de boventoon gingen voeren. Europa is om die reden ook terecht opportunistisch gedrag verweten, sterker nog, Europese partners binnen de EU troefden elkaar regelmatig af in het realiseren van hun eigen nationale economische gewin.

Er is in Europa een politieke onbalans ontstaan in het bij elkaar brengen van deze beide principes. Gebrek aan politieke moed, visie en niet in de laatste plaats aan staatsmanschap, ligt hieraan ten grondslag. Door high politics te veronachtzamen, kan Europa zich geen low politics meer veroorloven.
Al in de 19e eeuw kende de Amerikaanse politiek het adagium van the carrot and the stick , vrij vertaald, wie niet horen wil, moet voelen. In West Europa voelen wij (nog ) geen oorlog, maar angst en onzekerheid des te meer. Onze politici hebben hun hoogste prioriteit verzaakt: de veiligheid van de Staat te waarborgen. Dat geldt met name voor ons Koninkrijk: onze krijgsmacht is niet meer in staat door de voortdurende bezuinigingen op het defensiebudget van de afgelopen decennia, haar taak naar behoren te verrichten, nog niet zo lang geleden zei een voormalige minister van Defensie dat ons land is ' onderverzekerd '. Wij hebben geen ' stick ' meer , slechts een ' carrot.'
De oorlog van de 21e eeuw zal op een geheel andere wijze dan in de 20e eeuw gevoerd worden, veel doortrapter, wreder en schokkender. Tegelijkertijd zal men ook voorbereid moeten zijn op oorlogsvoering zoals in de 20e eeuw, meer dan ooit heeft de Nederlandse krijgsmacht een ' Zwitsers zakmes ' nodig.
In de 20e en voorgaande eeuwen richtte men zich op het verslaan van elkaars legermachten ,- de zgn. Symmetrische oorlogsvoering - met ook zeer vele burgerslachtoffers.
In de 21e eeuw hebben wij geen vijanden meer, maar opponenten, vaak zijn dat 'niet statelijke actoren', of een combinatie van deze ' actoren' met staten.
In de 21 e eeuw spreken wij dan ook van ' hybride oorlogvoering', met als gevolg dat de scheidslijn tussen externe en interne veiligheid verdwijnt.

Bij een a-Symmetrische oorlogsvoering richt men zich op de eerste plaats op de burgerbevolking, door uitgekiende terreuraanslagen, - New York, Madrid , Londen -het gebruik van zgn ' vuile bommen,' bermbommen, zelfmoordaanslagen, zelfs door toepassing van chemische en /of bacteriologische wapens zoals vorig jaar in Syrië.

In de tweede plaats richt men zich wederom op de burgerbevolking door toepassing van Information Operations. Bewuste misleidende, verwarrende en valse informatie verspreiden via de moderne communicatie kanalen van de 21e eeuw, on line, via het internet, You Tube, twitter om daardoor de mensen thuis te raken, te beinvoeden en het moreel te breken. De Vietnam - oorlog uit de jaren zestig van de vorige eeuw, met zijn live reportages op de televisie bracht de oorlog thuis en was mede de oorzaak van de nederlaag van het Amerikaanse leger.
Tot slot : a-symmetrische oorlogsvoering en information operations zijn niet gebonden aan landsgrenzen, bomaanslagen vinden wereldwijd plaats, raketten kennen geen grenzen, het Internet en You Tube gaan 24/7 de wereld rond, onze externe en interne veiligheid zijn in elkaar geschoven.

Het doel van deze a-symmetrische oorlogsvoering is het zgn bindweefsel , de cohesie, van de samenleving te vernietigen, waardoor het strategische doel: het breken van de politieke moed en wil om de krijgsmacht in te zetten, wordt bewerkstelligd.
Bij dit alles worden er ook symmetrische oorlogen gevoerd, die in Irak (IS), Syrië, Gaza/Israël, Ukraïne, en niet te vergeten de oorlogen in Noord-, en Midden Afrika, zij komen dagelijks op ons televisiescherm, You Tube en twitter.

High Politics is de eerste verantwoordelijkheid van politici, high politics moet terug op de agenda, het defensiebudget moet significant aangepast worden aan de actuele en toekomstige dreigingen, omdat de veiligheid van de Staat prioriteit nummer 1 is van onze regering, kabinet, en parlement. De huidige politieke en militaire situatie in Europa maakt het klip en klaar duidelijk dat Soft Power volstrekt onvoldoende is om onze opponenten af te schrikken en de vitale belangen van het Koninkrijk der Nederlanden veilig te stellen.

Eemnes 3 september 2014

Ton Welter

Oprichter en directeur Coalition for Defense