donderdag 5 juni 2014

Ons Europese Huis staat in brand


Michael Gorbatsjov had als laatste President van de Sovjet - Unie een droom :
Geheel Europa in één Europees Huis. Ten tijde van de Perestrojka eind jaren 80, wilde hij een politieke ommezwaai in de Sovjet-Unie teweegbrengen, ontwapening, economische en sociale hervormingen realiseren, zich richtend niet alleen tot Regeringsleiders maar vooral tot de wereldbevolking, mensen met gezond verstand, omdat hij zich zorgen maakte over de toekomst van onze planeet.
Zijn droom is verpulverd. Met een Vladimir Putin als nieuwe Czar, zal het Europese Huis in de komende decennia niet tot stand komen. Alhoewel de Europese Unie zich nu uitstrekt tot aan de grenzen van Rusland, is opname van Ukraine in het Europese Huis voor Vladimir Putin een brug te ver.
Duidelijker nog dan tijdens de Koude Oorlogsjaren, blijkt nu de noodzaak van een reële verzekeringspremie die NATO heet. Immers ons Europese Huis staat in brand. Met de annexatie van de Krim, de door Putin geënsceneerde onlusten in Oost en Zuid Ukraine, de dreiging van voortgaande interventies in Transnistria en Moldavië, de toenemende oorlogsangst in de Baltische staten, allen lid van de Europese Unie en NATO, zal het nu nog smeulende vuur aan onze NATO grenzen onverhoeds ontvlammen tot een grote brand. Het is niet voor niets dat de Premier van Ukraine Europa gewaarschuwd heeft voor een 3e Wereldoorlog.
Ik moet er niet aan denken , zo kort na Koningsdag, Dodenherdenking en 5 mei.
Als ik al die feestende, hotsende, drinkende mensen op onze festivalpleinen zie dansen, zingen, schreeuwen, zwaaien, uitbundig van blijdschap dat zij de Vrijheid kunnen vieren, dringt bij mij de vraag op of zij wel beseffen dat deze Vrijheid verzekerd moet worden ?
Si vis pacem, para bellum : Als je vrede wilt, bereid je dan voor op oorlog.
Men zegt het te begrijpen, men belijdt het met de mond, men luistert ernstig en ontroerd naar de voordracht van Jan ter Louw op Dodenherdenking in Amsterdam, maar valt het kwartje wel als 
Jan Terlouw zegt dat hij voor het eerst in zijn leven zijn vader zag huppelen van blijdschap, toen de geallieerde soldaten hun dorp binnen reden ? Bij Jan Terlouw viel toen het kwartje, hij begreep toen wat Vrijheid betekende.
Dat zelfde kwartje moet ook bij onze politici, onze burgers vallen. De verzekeringspremie voor onze Vrijheid is officieel 2% van ons Bruto Nationaal Product. Bij een BNP van circa € 650 miljard is dat 
€ 13 miljard. Omgeslagen over 10 miljoen werkende en rentenierende Nederlanders is dat € 1.300 
per jaar. € 108 per maand.

Een gemiddeld Nederlands huishouden besteedt aan verzekeringspremies per maand een veelvoud daarvan. Wij zijn echter niet bereid om deze premie te betalen, wij betalen slechts 0,7 % BNP netto, na terugstorting van 21% BTW aan Financiën en na aftrek van de kosten voor de Koninklijke Marechaussee die aan Defensie worden toegerekend.

Ergo : wij betalen slechts € 75,- per maand. Daar kun je een kostbaar huis met een waarde van 
€ 650 miljard niet voor verzekeren. De verzekeringsmaatschappij royeert in zo'n geval de verzekerde in kwestie wegens het niet betalen van de vereiste premie.

Oud Minister Hillen van Defensie zei al eerder dat Nederland is onderverzekerd.
De Europese Unie hanteert Soft Power : onze economische betrekkingen, onderlinge afhankelijkheid, - denk aan gas en olie vanuit Rusland - de wereldwijde verwevenheid van financiële transacties, investeringen van ondernemingen in onderlinge landen, onze rechtsstatelijke beginselen, ons democratisch stelsel, dat alles zou zo sterk zijn geworden sinds WO II, dat een brand , althans in Europa, niet meer kan voorkomen.
Dat vereist echter een denkpatroon, een levenshouding, als de Europese.

Buiten Europa zien wij dat Hard Power: ' macht', nog steeds en steeds meer, het leitmotiv is. Dat zal ook zo blijven, daar getuigt de afgelopen 3.000 jaar van. Tot onze verbijstering zien wij dat nu ook in Europa: het Rusland van Czar Putin. Als oud KGB officier is hij opgegroeid met en gevormd door macht. Gevoed door oud romantische Russische idealen en gekrenkte trots, wil hij het Rijk van Tsjarina de Grote herstellen. Met overweldigende steun van zijn bevolking; hij heeft immers door de annexatie van de Krim aangetoond, dat de EU, NATO en Ukraïne machteloos staan.

Geen Soft Power zonder Hard Power.
Hard Power van de NATO is een keiharde noodzaak. Gefinancierd door een serieuze verzekeringspremie, zal de NATO zijn tanden kunnen laten zien om te voorkomen dat in ieder geval binnen het NATO territorium onze Vrijheid ons niet wordt afgenomen.
Als wij dat beseffen zullen wij de 2% BNP verzekeringspremie graag betalen, dan kunnen wij inderdaad net zo huppelen als de vader van Jan Terlouw.
Ton Welter, oud marine officier, Oprichter van Coalition for Defense











Geen opmerkingen:

Een reactie posten