zondag 12 mei 2013

Schaamrood



Schaamrood

Deze week viel mij in het debat over de begroting van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst 
(AIVD)  iets bijzonders op. Minister Plasterk, een hoogopgeleid en integer politicus, kon met zijn lichaamstaal ternauwernood verhullen dat met de voorgenomen bezuiniging in het Regeerakkoord de veiligheid van Nederland in gevaar komt. Vorige week nog, riep onze ont-somberde minister-president op meer geld uit te geven. Tijd voor een Veiligheidsakkoord!

De wijze waarop de politiek met ons veiligheidsbestel omgaat doet sterk denken aan een spel uit het tijdperk vóór de smartphone: Jenga. Daarbij moeten spelers om beurten een rechthoekig staafje uit een stabiel bouwwerk trekken totdat het omvalt. Degene die het fatale stokje trekt, heeft verloren. 
Het Wikipedia filmpje roept zonder meer de analogie met de integrale veiligheid van Nederland op. Heeft Minister Plasterk het fatale stokje getrokken?

Op de een of andere manier is veiligheid, een van de belangrijkste Grondwettelijke taken van onze overheid, sinds 1990 steeds verder naar de achtergrond van de politieke agenda verdwenen. 
De bescherming van het grondgebied van het Koninkrijk der Nederlanden, dit jaar 200 jaar oud, lijkt op het oog uitbesteed aan de NAVO. Opgelost! Echter, door liquiditeitsproblemen heeft Nederland een fikse achterstand bij het betalen van de “verzekeringspremie”. Naar de huidige stand van de Rijksbegroting wordt nog ternauwernood de helft van de verschuldigde premie (2 % van het BNP, overeengekomen door de regeringsleiders van de NAVO-landen) aan onze veiligheid besteed. Het doet mij denken aan de betalingsachterstand op de ziektekostenpremie van vele gezinnen in Nederland, maar die mogen wel rekenen op volledige medische verzorging. Die verzekerde verzorging is bij de integrale veiligheid van Nederland echter niet aan de orde – daar moeten we in blijven investeren. 
There is no such thing as a free lunch.

Volgens professor van Rossem in het programma “Pauw en Witteman”  van dinsdag 23 april 
jongst leden, is het met de veiligheid van Nederland allemaal best in orde. Het is “nog nooit zo veilig” geweest. Met wereldwijd minder interstatelijke conflicten, minder binnenlandse onrust en dalende Defensie-uitgaven (gebaseerd op de SIPRI studie van 2013) mag Plasterk niet stellen dat de bezuiniging van 1/3 van de totale begroting van de AIVD ten koste van onze veiligheid gaat. 
Paul Witteman stelde echter een terechte vraag: is het er wel veiliger op geworden? Door de toenemende globalisering en de verwevenheid van onze reële en virtuele economie is ons nationale bestel uiterst kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. Door het hacken van het Twitteraccount van Associated Press zorgde de melding van een bomaanslag op het Witte Huis automatisch tot een verlies van 136 miljard dollar op de NYSE. Door geslaagde piratenaanvallen op olie-installaties in Nigeria stijgt de olieprijs met 20 dollar per vat en stijgt de prijs aan onze pomp. Onze wereld is zo verweven dat de burgeroorlog in Syrië zelfs zonder vredesmissie tot Nederlandse slachtoffers leidt – door het ronselen van jihad-strijders -  onder de kwetsbare jongeren in onze multiculturele samenleving. Wij richten de blik echter naar binnen en de Kamer gaat over tot de orde van de dag. Nergens hoor je dat met de bezuiniging op de AIVD de belangrijkste anticipatiefunctie van de Staat op het spel staat.

Rob de Wijk waarschuwt in Trouw regelmatig voor de gevaren van de Westerse “systeemcrisis”. 
Het samenvallen van een bankencrisis, een financiële crisis en een politieke crisis in Europa leidt de aandacht af van de internationale politiek. Toch moeten we op korte termijn een einde maken aan ons provincialisme, zoals ook de voormalige Duitse Minister Joska Fischer betoogt. De geopolitieke verschuivingen naar het Verre Oosten blijven niet zonder gevolgen voor Europa en Nederland. 
De Verenigde Staten hebben bij het presenteren van de Obama Pivot to Asia strategie weliswaar hun ironclad commitment to NATO benadrukt, maar ook de VS bevinden zich in de Westerse systeemcrisis. De verdediging van het Europees grondgebied en de geopolitieke randen, ook wel MENA (Middle-East and North-Africa) genaamd, is ook en vooral onze eigen verantwoordelijkheid.

De regering legt de prioriteit echter vooral bij het terugdringen van de overheidsuitgaven. Wat opvalt is dat geen enkele aandacht naar het vergroten van de inkomsten uitgaat. Veiligheid is een absolute randvoorwaarde voor het groeien van onze open economie. Daarbij past geen bezuiniging op Defensie, noch op het buitenlandbeleid,  noch op de gezamenlijke inlichtingencapaciteit. 
Tijd voor een veiligheidsakkoord!



Dit artikel is geschreven door de voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Marine Officieren, Kaptein Luitenant ter Zee Marc de Natris en gepubliceerd op de website van de KVMO op 29 april jongst leden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten