woensdag 12 maart 2014

Reactie Nederlandse Officieren Vereniging op oproep van heer Van der Staaij SGP


‘Wilders heeft gelijk,
geen geld voor de Oekraïne, we moeten de oorlog in tegen die Poetin’

Ga je ontspannen naar een kookcursus en sta je even later tegengas te geven tegen dit soort ‘oneliners’. Dat de 11 miljard euro niet direct uit ons land komt, maar door de EU ter beschikking wordt gesteld, maakt weinig indruk, want ‘Wij hebben dat betaald’. Ik leg nog een keer uit dat een oorlog veel meer ellende meebrengt en bovendien ook veel duurder is. Daarnaast hebben wij, mede op aandringen van Wilders, zoveel bezuinigd op Defensie, dat Nederland, net als de rest van Europa, helemaal niet meer in staat is om enige indruk te maken! In 1989, aan de vooravond van de val van de Berlijnse muur, had de Nederlandse krijgsmacht bijvoorbeeld nog ruim 900 tanks en 450 houwitsers (kanonnen). Anno 2014 hebben we nul tanks en proberen we de laatste 18 pantserhouwitsers te behouden, tegen de voornemens van mensen als Wilders, die meer heil zien in een veredelde politiemacht. Mijn gesprekspartner wordt pas rustig als ik toch wat geïrriteerd zeg, dat, als we van hem dan toch de oorlog in moeten tegen Poetin, we hem maar voorop moeten sturen. Nee, dat kon niet want hij had nooit in dienst gezeten.

Tegen dit soort emotionele reacties op een werkelijkheid, die toch wat ingewikkelder is, dan sommige politici ons willen doen geloven, is geen kruid gewassen. Enerzijds willen we een vuist maken tegen vermeend onrecht en anderzijds hebben we net zo makkelijk in 22 jaar de gevechtskracht van Defensie afgebroken.

Net zo ver van de werkelijkheid staan reacties op blogs waar gepleit wordt voor het stoppen van verdere uitverkoop van onze gevechtskracht; ‘Gelukkig hebben de VS, Duitsland en Frankrijk een paraplu die groot genoeg is…’. Positief hierbij is het besef dat wij voor onze veiligheid een bondgenootschap hebben. Teleurstellend echter is het kennelijk levende idee dat je als profiteur kunt blijven rekenen op je partners. Het is blijkbaar moeilijk te begrijpen dat ook een klein land naar vermogen moet bijdragen aan de gezamenlijke verdediging. Ook voor Nederland is veiligheid niet gratis, ook voor ons kost dat geld. Zo is het ook frustrerend om te constateren dat Nederland met goed fatsoen niet meer kan meedoen met een stabilisatiemissie om bijvoorbeeld in Afrika ‘law and order’ te herstellen, de levensomstandigheden te verbeteren en daarmee ongewenste migratiestromen en het daarmee gepaard gaande menselijke leed te voorkomen. Neem bijvoorbeeld het conflict in Zuid-Soedan. Daar beschikken de strijdende partijen over Russische T-72 tanks en helaas, daar zijn onze pantserinfanterievoertuigen niet tegen opgewassen.

Het is opvallend, dat alleen kleine christelijke partijen als de SGP en de CU pleiten voor herstel van de gevechtskracht. Volgens SGP-leider Van der Staaij op de SGP-jongerendag toont de situatie in Oekraïne aan dat er extra geld moet komen voor een goed uitgeruste krijgsmacht. "Poetin hou je echt niet tegen met een spoedvergadering in Brussel of met een bajonet in een roeiboot", aldus Van der Staaij. De SGP wil dat een deel van de tanks terugkomt. De Leopard 2 tanks werden in 2011 buiten gebruik gesteld; sindsdien beschikken de Nederlandse strijdkrachten daar niet meer over. Ook moeten er volgens Van der Staaij nieuwe transporthelikopters en patrouilleschepen worden aangeschaft. Van der Staaij: "Het is naïef te denken dat de wereld veiliger is geworden. Kijk naar de Krim, of het Midden-Oosten. Veiligheid gaat voor. Dan bezuinig je niet, maar investéér je juist."

De militaire denktank DenK van de Gezamenlijke Officieren Verenigingen, waar ik lid van ben, omarmt dit soort gedachten. Voor wat betreft de tanks probeert de Commandant Landstrijdkrachten krampachtig kennis en vaardigheid te behouden door onze militairen op Duitse tanks op te leiden. We beschikken over nog maar 17 tanks in opslag. We moesten zo nodig onze moderne Leopard 2 tank verkopen, nadat we die een aantal jaren geleden nog naar het modernste niveau hadden verbeterd. Met de resterende tanks zouden we net een paar tankpelotons kunnen samenstellen om een uit te zenden Nederlandse Battle Group te versterken en zo 24u/7 over extra vuurkracht te beschikken. Commandanten hebben die in Uruzgan vaak node gemist. Een hartenkreet, die op 7 maart bij een indrukwekkende gevechtsanalyse van toenmalige commandanten tijdens het Infanterie en Cavalerie symposium, nog een keer hardop werd uitgesproken. Maar ja, dat zijn slechts militairen, waarvan onze politici willen dat ze doorgaan waar anderen stoppen.

Lt. Kolonel b.d. F. Ebbelaar, Secretaris Nederlandse Officieren Vereniging -Denk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten