maandag 31 maart 2014

Timmermans trekt Defensie vlot






Minister Timmermans trekt Defensie vlot

“Ik vind het pleidooi voor meer geld voor Defensie pas geloofwaardig op het moment dat je eerst de nog bestaande verspilling door de versnipperde Europese samenwerking aanpakt’’, was de reactie van minister Timmermans op de oproep van President Obama aan Europa om meer verantwoordelijkheid te tonen voor de eigen Defensie en de oproep van de Christen Unie om het Defensie budget te verhogen.

De officiersvereniging GOV/MHB juicht deze impliciete zelf opgelegde taak van Timmermans om de reeds vijftien jaar falende voornemens van regeringsleiders om deze samenwerking tot stand te brengen erg toe. Immers Timmermans heeft als minister van Buitenlandse Zaken daartoe de ideale positie in de Europese politieke arena. De GOV/MHB wijst er op dat al lange tijd een tweetal zaken nauwere samenwerking lijken te blokkeren. Het zijn de nationale parlementen die niets willen weten van het opgeven van een nationale soevereiniteit over hun strijdkrachten en het zijn de belangen van de nationale wapen industrieën die kennelijk nationaal beschermd moeten worden. Dat Timmermans nu praktische mogelijkheden ziet om deze politieke blokkades te slechten, is goed nieuws.

De officiersvereniging wijst er op dat er al veel succesvolle stappen zijn gezet op het gebied van samenwerking tussen strijdkrachten. Die hebben enige efficiency opgeleverd en zijn alle geïnitieerd door de militaire staven. Om deze successen nu te verheffen tot het politieke niveau, zou natuurlijk fantastisch zijn omdat dan veel grotere stappen gemaakt kunnen worden. Gezien het feit dat geen enkele voorganger van Timmermans dit vraagstuk met enig succes prominent op de Europese agenda heeft kunnen plaatsen, houdt de officiersvereniging forse twijfels of het dit keer dan wel gaat lukken.

Het afhouden van gesprekken over de absoluut noodzakelijke verhoging van het Defensiebudget – waarvan implementatie wellicht pas na de huidige kabinetsperiode - in de verwachting van betere samenwerking op Europees defensieterrein, met de grote kans dat wij over twee jaar niet veel verder zijn, acht de GOV/MHB onverantwoord. Tegen die tijd kunnen we zonder die maatregelen de strijdkracht van het infuus halen en haar slechts bijstaan in haar laatste bestaansmomenten.


Reactie van de Nederlandse Officieren Vereniging, 31 maart 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten