dinsdag 14 oktober 2014

Leiderschap, Visie en Durf



Op het moment dat ik dit stuk schrijf is het zaterdagavond 4 okober; Leidens ontzet hebben wij gisteren gevierd in een vredig en gezellig Nederland, met een waarschijnlijk laatste prachtig nazomer weekend in het verschiet.
De boodschappen zijn gedaan, vrienden worden vergast op een heerlijk diner, in sommige huizen brandt waarschijnlijk al de open haard. Dat is het ideaal beeld dat wij hebben van ons prachtige land.

Want een prachtig land, ondanks alle schandalen, miskleunen van overheidsprojecten, de Belastingdienst die slecht functioneert, de NS die alweer niet presteert, de Rechtspraak die onderbemand is, het gegraai van bankiers en CEO's van woningbouwcorporaties en grote ondernemingen, ICT firma's die misbruik maken van de Staatskas, de 500.000 kinderen in ons land die onder de armoedegrens leven, de middenklasse die door de bodem zakt, ondanks dat alles, is ons Koninkrijk nog steeds een natie dat staat voor gerechtigheid, een infrastuctuur heeft dat ons land tot de 17e economische natie ter wereld maakt met een BNP van circa 650 miljard, de 3e investeerder is in de USA, het 2e rijkste land van de EU is, en alleen al een spaarbanksaldo voor pensioenen heeft van meer dan 1,3 triljoen Euro.

Een democratische natie dat ondanks het vaak beschamende gekrakeel in het parlement gedreven door de waan van de dag, de sensatiebeluste, vaak misdragende en hijgende pers, functioneert. Dat is op zich al een hele prestatie in deze onzekere en onveilige wereld gedreven door almaar snellere technologische innovaties, toenemende sociale ongelijkheid en oorlogsdreigingen die op ons land en het NATO verdragsgebied toesnellen.

Een land waar generaties na de Oorlog keihard aan gewerkt hebben om het zover te krijgen. Een land waar het Vredespaleis is gevestigd, het Internationaal Gerechtshof, en vele, vele internationale instituten, een land dat eerder dit jaar de Nucleair Security Summit heeft georganiseerd, waar ieder zich respeceterend land ter wereld bij aanwezig was. Een land met slechts 16,5 miljoen inwoners met enorme internationale uitstraling en economische belangen wereldwijd.

Een land, waar ik als staatsburger, geboren in het voormalige Nederlands Indië, trots en vooral dankbaar voor ben, een land waar ik met fierheid 's Konings wapenrok voor heb gedragen in mijn jongere jaren.
Op die zelfde zaterdagavond zie ik op CNN het bericht dat alweer een 4e ' Westerling' door ISIS onthoofd is, dat onze Czar Putin onverdroten door gaat met zijn oorlog in Oost Ukraine, ondanks een zogenaamd ' bestand'.
Ik heb als voormalig marineofficier dienend bij vliegtuigsquadron 320 van de Marine Luchtvaart Dienst, de Koude oorlog aan den lijve mee gemaakt en weet wat het betekent om vrede en veiligheid te waarborgen. Die tijd mag nooit meer terugkomen, maar helaas, The Winds of War waaien alweer over Europa.
U als, verantwoordelijk en betrokken staatburger mag niet verrast zijn door deze ontwikkelingen. De geschiedenis der Mensheid leert ons dat een vrede van ruim 70 jaar een anomalie is in de wereldgeschiedenis.

Als ik in 1910 geboren zou zijn en het tijdelijke voor een ander leven in een andere dimensie ingeruild zou hebben in 1995, zou ik twee Wereldoorlogen hebben moeten doorstaan, vermits ik die overleefd zou hebben.

Oorlog is een deel van het menselijk bestaan, sinds het begin der Mensheid.

Die realiteit, dat besef, hebben wij in Europa na die verschrikkelijke 2e ramp afgezworen, wij hebben geweigerd met macht om te gaan, ja wij hebben het zelfs verleerd.
En na het einde van de Koude Oorlog in 1989, hebben wij Hosanna geroepen, er zou in Europa immers nooit meer oorlog komen.
Onze Europese Waarden en Normen, onze Democratische staatsvorm en Instellingen, onze Rechtstatelijke instituten, onze Soft Power, zouden garant staan voor ' Nooit meer Oorlog' in Europa, sterker nog, onze ' life style' zou als voorbeeld gelden voor de rest van de wereld: onder expliciete voorwaarden zou men toe mogen treden tot ons Paradijs.
Hoe naïef en arrogant kunnen wij zijn, immers wij staan nu machteloos tegen het geweld om ons heen, Soft Power heeft slechts betekenis gecombineerd met Hard Power, en ja , dat betekent in onze wereld het beschikken over overtuigende militaire macht.
De Amerikanen pasten als realpolitiker al in de 19e eeuw de politiek van ' the carrot and the stick' toe, wie niet horen wil, moet voelen.
Het heeft vele eeuwen van burgeroorlogen, interstatelijke oorlogen, godsdienstoorlogen, de Inquisitie, en twee Wereldoorlogen gekost, voordat wij in Europa uiteindelijk tot onze ' standard of living ' zijn gekomen, en het besef, begrip en respect, voor elkaar konden opbrengen, dat alleen samenwerken op deze basis kan leiden tot vrede, voorspoed, en verdere ontwikkeling. Geweld leidt tot niets.

De wereld om Europa heen is helaas nog niet gekomen tot dat besef. Daar gaat het proces van ontwikkeling nog, naar ik vrees, heel lang door, ook daar zijn net zoals in Europa, onverhoopt, nog eeuwen voor nodig.
En dan zwijg ik maar over de onrustbarende ontwikkelingen in het Verre Oosten, met Hong Kong als Breaking News op CNN.
De vrede, veiligheid en welvaart van Europa binnen het NATO verdragsgebied en dus Nederland, zijn in reëel gevaar. In mijn omgeving zijn er al vele mensen die zich ongerust maken en zich afvragen of hun kinderen en kleinkinderen straks nog wel in een veilig Nederland en Europa zullen leven.
Het creëren door onze 21e eeuwse Czar van 'non governmental states ', langs de grenzen van het NATO verdragsgebied, leidt tot toenemende militaire conflicten, angst en instabiliteit bij onze NATO bondgenoten - met name de Baltische staten en Polen - , humanitaire rampen, onbeheersbare vluchtelingenstromen en ' spill over ' effecten zoals grens-overschrijdende zware criminaliteit.

Daargelaten de dreiging vanuit het Midden Oosten: een onbeheersbaar, ontploffend kruitvat dat naast ISIS nog een Hezbollah, Hamas, Gaza , Syrië, het voortbestaan van de staat Israël en een staat als Iran omvat.
En dan mag ik zeker niet Noord-, en Midden Afrika vergeten, met een Boko Haram en verwante terroristische organisaties in Mali - waar onze Special Forces op missie zijn -, waar zeer recent 9 VN militairen gedood zijn, en dat, op nauwelijks 2 uur vliegen van Nederland.
Dit alles aan de grenzen van het NATO verdragsgebied, met Turkije als NATO-partner direct aan de frontlijn met Syrië.
Het lijkt wel alsof de Eind Tijd is aangebroken: Nostradamus voorspelde al in de 12e eeuw dat in het begin van de 21e eeuw ' grote Heerscharen zouden samentrekken in het land van de Eufraat en Tigris '.
Wat een scenario, je zou de dekens in bed over je hoofd willen trekken of nog even naar de open haard willen gaan om die op te porren en om een stevige borrel te gaan drinken voor het slapen gaan.
Visie, Leiderschap, Moed , Karakter, Doorzettingsvermogen, Inspiratie, daar gaat het om.
Helaas , daar schort het op dit moment aan, althans in Europa en Nederland, week geworden door 70 jaar vrede ?
Misschien hebben wij wel een nieuwe Churchill, Adenauer, de Gaulle nodig.....
Zeker geen Chamberlain: " Peace in our time " heeft niet gewerkt, onze ' Appeasement ' ( sancties ) tegen Czar Putin werkt vooralsnog ook niet, de annexatie van de Krim en de oorlogssituatie in Oost Ukraine worden door het Westen machteloos toe gezien, stilzwijgend geaccepteerd.

Het zal toch niet weer Polen worden voordat wij Leiderschap tonen ?
Wij hebben als Nederland en Europa onze veiligheid verzaakt, bedwelmd als wij waren door het idee dat ons Paradijs onaantastbaar zou zijn. Niets is minder waar.
Professor Jonathan Holslag heeft in zijn recent uitgegeven boek ' De kracht van het Paradijs ' feitelijk en duidelijk aangegeven dat het gemis aan inspirerend leiderschap, visie en coherentie in het beleid naar een sterk en verenigd Europa, leidt tot de neergang van dit eens zo tot voorbeeld strekkend continent voor de wereld.

Onze Europese waarden en normen zullen beschermd en verdedigd moeten worden:
naast de ontwikkeling van onze economie tot een hoogwaardig kwalitatief , innovatief niveau, zal een krachtige defensie garant moeten staan voor de in standhouding van Europa's vrede en welvaart, en daarmede die van Nederland.
Want ondanks het heersende cynische, kortzichtige klimaat in Nederland t.o.v de Europese Unie, zijn wij meer dan ooit afhankelijk van diezelfde Europese Unie, sterker nog : Nederland is een geïntegreerd deel van Europa, in economisch, cultureel, militair en in politiek opzicht.

Een Europa waar Nederland trots op mag zijn, naar mijn mening het beste wereldeel waar je mag leven.
Een krachtige en inzetbare Krijgsmacht is een conditio sine qua non willen wij ons voortbestaan, onze ' way of life ' kunnen handhaven. Dat is een boodschap die om moedige en visionaire leiders vraagt, te lang hebben zij hun oor gewillig te luisteren gelegd naar de verlangens van hun burgers en dus kiezers, in hun gemakzuchtige behoudzucht naar macht en verwerven van stemmenwist bij de volgende verkiezingen.

Zij hebben niet geleid, zij hebben zich laten leiden.
Dat breekt ons nu op.
Nederland heeft een Grand Strategy nodig, waaruit Leiderschap en Visie spreekt voor de komende decennia, in het belang van onze huidige en toekomstige generaties, onze kinderen en kleinkinderen en daarna.
Een Grand Strategy die een visie omvat waar onze economie, ons onderwijs, onze bestuurlijke inrichting, onze positie en buitenlands beleid als handelsnatie in de wereld, duidelijk en consequent in wordt gedefinieerd.
Daarop afgestemd een Krijgsmacht met een heldere en consistente vaststelling in doelstellingen, middelen en inzetbaarheid. Daar hebben onze toekomstige generaties recht op, dat zijn wij aan hun verplicht, en niet te vergeten aan degenen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.
Daartoe is een defensiebudget nodig conform 2% BNP - als ' inspanningsverplichting' toegezegd tijdens de laatste NATO top in Wales door Premier Rutte- dat onbetwistbaar is vastgelegd in meerjarige afspraken, niet uitruilbaar tussen politieke partijen, daar de veiligheid en handhaving van de integriteit van het grondgebied van het Koninkrijk der Nederlanden de eerste pritoriteit betreft van de Regering.

Steun voor deze boodschap, vermits deze getuigt van Leiderschap en Visie, een duidelijk narrative , gecommitteerd door het parlement, zal de Nederlandse bevolking zeker omarmen, wetende dat het afstaan van een deel van onze welvaart voor de instandhouding van een krachtige Defensie in het belang is van hun zelve.

' Don'ask what your country can do for you, but what you can do for your country ' zei JFK.
Welnu, ook Nederland zal hieraan gehoor geven en tonen wat het waard is, als het overtuigende, bezielende leiders heeft die hun verantwoordelijkheid nemen, met een blik gericht op de toekomst.

Ik roep u op om dit Leiderschap te nemen , deze visie en boodschap uit te dragen, het is hoog tijd, want zoals ik al eerder zei: The winds of War waaien alweer over Europa.

Het is de hoogste tijd voor Visie, Leiderschap, en Durf.

Ton Welter

President Coaliton For Defense



















Geen opmerkingen:

Een reactie posten