donderdag 9 augustus 2012

Prins Willem Alexander en Minister President Mark Rutte


Prins Willem Alexander en Minister President Mark Rutte, leeftijdsgenoten

Prins Willem Alexander zei het zo treffend gisteren toen hij in het London House door Mart Smeets werd gevraagd of hij het nog wel ‘ziet zitten’ dat Nederland de Olympische Spelen zal organiseren in 2028. Zonder blikken of blozen, onmiddellijk, antwoordde onze Kroonprins dat hij daar voor de volle 100 procent achter staat, immers het is een punt aan de horizon waar heel Nederland zich op kan richten, een geweldige motivatie , een doel. Prins Willem Alexander nam  zelfs het woord visie in zijn mond. Mijn petje af voor deze Krooprins, hij durft, hij spreekt zich uit, hij noemt het woord visie, en schetst een doel voor de toekomst. Geen gedoe over hoeveel ‘ dat ’ Nederland wel niet gaat kosten of kan opleveren, hier spreekt karakter uit.

Daar kunnen onze politici een voorbeeld aan nemen. Want, zo anders is helaas het commentaar uit de Tweede Kamer, ‘de droom’ van Prins  Willem Alexander was niet de hunne,  een reactie, zo tekenend voor het kaliber politici van het Nederland van 2012. Ik vraag mij nu af of Prins Willem Alexander - hoewel hij lid is van het Olympische Comité en vauit die positie ongetwijfeld gereageerd zal hebben-  geen politieke uitspraak heeft gedaan?  Wordt hij straks niet door de Tweede Kamer ter verantwoording geroepen doordat hij op spontane, eerlijke wijze zijn overtuigende mening, gaf?   Hoe zal onze demissionaire Minister President  daarop reageren ? Hij is immers degene die hierover door de Tweede Kamer  voor ter verantwoording kan worden geroepen, zo is ons Staatsrecht: de Koning ( dus ook een lid van het Koniunklijk Huis) is onschendbaar, de Ministers zijn verantwoordelijk. Dat zal een heel verhelderend debat worden!

Wat een verschil in persoonlijkheden : een Kroonprins die zijn mening onverbloemd aan Mart Smeets  kond doet, een man van dezelde leeftijdsgeneratie als onze Minister President. Een man die zijn rug recht houdt en staat voor zijn doel: Nederland met de organisatie van de Olympische Spelen weer een toekomst ideaal, veerkracht en trots geven. Een man die Nederland uit zijn lethargie en angsten (om te leven) wil verheffen. Immers Nederland spaart zich suf: wel € 82 miljoen per dag, en maar klagen dat het economisch zo slecht gaat. Bravo Prins Willem Alexander! Je maintiendrai!

Onze Minister President daarentegen, wordt in Europa afgeschilderd als een machteloze Minister President zonder visie en daadkracht. Lees het artikel in de Volkskrant van afgelopen zaterdag: ‘Nederland, etterbak van Europa’  Hij heeft immers geen mandaat van de Tweede Kamer zegt hij in Brussel, maar wie regeert er eigenlijk in Nederland? Zijn onze parlementariërs zich wel bewust van hun positie? Kennen zij wel de Trias Politicas leer, de leer waar onze Staatsinrichting op is gebaseerd ?  Scheiding der machten? Onze dames en heren parlementariërs moeten eerst maar eens terdege onderricht worden in deze leer:  zij denken en handelen alsof zij de macht hebben, zij gedragen zich alsof zij regeren. Maar zoals Minister Hillen van Defensie tijdens het laatste debat voor het zomerreces de defensie woordvoerder van de SP nadrukkelijk terecht wees: de Tweede Kamer controleert, de regering regeert. Basta, ken je positie.

Dat zal de heer Mark Rutte zich moeten realiseren, hij regeert en zal zijn rug kaarsrecht overeind moeten houden, de Tweede Kamer er van moeten overtuigen dat de regering zijn verantwoordelijkheid moet nemen en daar pal voor zal staan, juist ook in Brussel, want de belangen van Nederland liggen in Brussel.  Hij zal de Tweede Kamer moeten overtuigen dat Nederland niet alleen om economische belangen een tot voor kort zeer gerespecteerd lid was van de Europese Unie – and by the way een van The Founding Fathers van de vroegere EEG -  maar dat om die zelfde reden wel degelijk van Nederland ook solidariteit en steun aan de ‘economisch zwakkere’ lidstaten van de Europese Unie geëist wordt! Dat loyaliteit aan de EU van Nederland in dat verband van doorslaggevend belang is voor de positie van het Koninkrijk der Nederlanden binnen Europees en Internationaal verband. Binnen Europa wacht men de Tweede Kamer verkiezingen van 12 september af. Daarna zal ongetwijfeld de rekening aan Nederland voor zijn ‘Njet’ gedrag worden gepresenteerd.

Het getuigt van karakterloosheid van deze Minister President om almaar zijn oren te laten hangen naar de ‘stemming’ van ons parlement, dat hem geen mandaat geeft om juist ook in Brussel te regeren, in het belang van de toekomst van Nederland. Want onze toekomst ligt in Europa, niet achter de dijken, navelstarend en zich gedragend als een provinciaals landje, zich druk makend om iedere pietluttigheid, terwijl de wereld om ons heen zich razend snel ontwikkelt en in vele gebieden letterlijk in brand staat.
Ik mag vurig hopen dat de moed en visie van Kroonprins Willem Alexander heel spoedig navolging zal krijgen, het is immers voor ons land al vijf over twaalf, lees het boek van Rob de Wijk.

Come Fly with me

Geen opmerkingen:

Een reactie posten